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The Joint Commission will be implementing the new Medication Compounding Certification 

(MDC) program for hospitals, critical access hospitals, and home care pharmacy organizations in 

the state of Michigan on 1/9/17.  This Certification will assess organizations’ compliance with 

Joint Commission standards based on the USP Chapter <797> requirements on sterile 

compounding.  The Joint Commission has received a number of questions about the standards in 

this new program and this FAQ document was developed to address them:    

Numbe
r 

Question Answer Comment

1 What is the definition 
of compounding? 

The MDC Certification glossary contains a 
definition of compounding.  The glossary, along 
with other helpful MDC documents, can be 
found at this link: 

https://www.jointcommission.org/certification/
medication_compounding.aspx  

 

2 How can I access the 
MDC Certification 
standards? 

The standards are available on our website.   
https://www.jointcommission.org/certification/
medication_compounding.aspx  

 
 

3 Is it sufficient to use 
an SOP and attach it 
to the management 
operating directive (a 
type of policy specific 
to the organization) to 
use as a policy?   

No.  

4 In the proposed 
update to USP 
Chapter <797>, the 
requirement for 
garbing is cleanest to 
dirtiest.  The current 
USP Chapter <797> 
requirements for 
garbing is dirtiest to 
cleanest.  Which will 
you be looking for to 
be in compliance? 

The proposed USP Chapter <797> changes have 
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6 Does the buffer room 
have to be ISO Class 
7?  If it is ISO Class 5, 
is it okay if you re-
alcohol? 

Based on the guidance in USP Chapter <797>, 
the buffer room must be ISO Class 7 or better.  
If the buffer room is ISO Class 5, once items are 
entered into the direct compounding area, staff 
must re-alcohol these items (USP Chapter 
<797>, suggested SOPs 17, 18, 19). 

 

7 In the organization, 
the ER has a 
compounding area 
(unclassified) with an 
ISO Class 5 laminar 
flow hood.  What is 
considered a good 
segregated 
compounding area?  
Does this room need 
to be a physically 
separated area, or is a 
room with an area 
demarcated 
acceptable? 

Joint Commission engineers do not answer 
specific pharmacy infrastructure and design 
questions (or review infrastructure designs) prior 
to construction.  The organization should refer to 
USP Chapter <797> requirements when 
planning for construction or changes to their 
compounding pharmacy.  Any hospital or home 
care organization engaging with a consultant 
and/or contractor to construct these types of 
areas should consider whether or not the person 
engaged and overseeing the process has working 
knowledge of USP requirements. 
 
Another resource that may be of help are the 
Guidelines for Design and Construction of 
Hospitals and Outpatient Facilities, 2014, at 
Sections 2.1-4.2 entitles “Pharmacy Services”. 

 

8 The new expanded list 
of hazardous 
medications contains 
many which are 
compounded for 
immediate use.  Will 
reviewers only be 
looking at 
antineoplastics or will 
they look at other 
hazardous drugs for 
immediate use? 

Reviewers will very likely look at antineoplastics, 
but they may also look at other hazardous 
medications that are being compounded.  See the 
new NIOSH list of hazardous medications: 
https://www.cdc.gov/niosh/topics/antineoplasti
c/pdf/hazardous-drugs-list_2016-161.pdf 
 

 

9 Several standards 
about the physical 
environment (such as 
MDCSN.3, MDCN.3, 
MDCS.1) often refer 
to USP Chapter 
<797>.  With the 
pending changes that 
will occur with USP 
Chapter <800>, is 
there an engineering 
matrix or flow chart 

The USP Chapter <800> requirements do not go 
into effect until July 1, 2018. The surveyors will 
be surveying to the MDC Certification standards, 
which are based on the current USP Chapter 
<797> requirements. 
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for everything 
including ACPH, 
pressure relationships, 
temperature and 
humidity, and 
monitoring of these? 

10 If we are going to do 
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14  Do you have a 
schematic outlining 
pressure differentials 
for USP Chapter 
<797> vs USP 
Chapter <800>? 

No, we do not have this. Please refer to USP 
Chapter <797>; USP Chapter <800> is not yet 
in effect, so you will not be reviewed to USP 
Chapter <800>. 
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and have several 
construction questions 
concerning materials 
used for the walls, 
counter tops, flooring, 
paint, lighting, and 
doors.  We also have 
questions about the 
number and type of 
required air exchanges 
in the buffer room 
and clean room.   

requirements for these items, and work with your 
engineers to ensure that the work is done 
properly.  For example, the countertops need to 
be installed in a manner that prevents the risk of 
bacterial or infectious process proliferation, and 
they must be able to withstand the rigorous 
cleaning required.   
 
Joint Commission engineers do not review clean 
room design plans (or any other infrastructure 
designs) prior to construction.   Any hospital 
engaging with a consultant and/or contractor to 
construct the area should consider whether or not 
the person engaged and overseeing the process 
has working knowledge of USP Chapter <797> 
requirements. 
 
Another resource that may be of help are the 
Guidelines for Design and Construction of 
Hospitals and Outpatient Facilities, 2014, at 
Sections 2.1-4.2 entitled “Pharmacy Services”. 

19 What products are 
acceptable to be used 
to wipe down items 
brought into the clean 
side of the anteroom?  
Also, what products 
can be used to wipe 
down the clean room 
hoods and chemo 
hoods? 

The Joint Commission does not provide guidance 
regarding specific products that are acceptable for 
proper cleaning.  The organization needs to 
investigate various products to determine which 
meet the USP Chapter <797> requirements and 
the needs of the organization.   

 

20 Unlike most 
pharmacies, our 
pharmacists do the 
compounding.  Our 
pharmacy technicians 
are only responsible 
for attaching the vial 
using the MINI-BAG 
Plus System and the 
VIAL-MATE 
Adaptor Device.  Are 
the technicians 
required to do Media 
fill and gloved 
fingertip testing? Can 
this function be done 

The coupling of MINI-BAG Plus and VIAL-
MATE are not considered compounding per 
USP Chapter <797> and therefore these 
pharmacy technicians would not be required to 
complete the training elements required for a 
compounding employee if they are not 
compounding.   
 
Caution should be made to ensure that these 
items are being coupled in the ISO Class area 
required by the manufacturer.  If this does 
involve utilization of the ISO Class 5 or Class 7 
buffer areas, then it would be prudent to ensure 
they have training on that environment and 
appropriate restrictions to ensure the integrity of 
that area.           
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23 With USP Chapter 
<800>, the oncology 
meds need to be 
stored in the negative 
pressure room.  It was 
mentioned in the 
overview that the 
chemo vials have to 
be removed from the 
non-corrugated 
cardboard boxes 
before going into the 
room.  We would like 
to confirm this.  We 
do see some problems 
if we need to return 
the medications to the 
wholesaler.  With the 
cost of these 
medications, we do 
send medications back 
if a patient’s treatment 
changes and won’t be 
needed the product. 

USP Chapter <800> does not go into effect until 
July 2018.  Guidance regarding USP Chapter 
<800> cannot be provided at this time.  
Organizations will not be reviewed for 
compliance with USP Chapter <800>. 

 

24 Are the use of closed 
system transfer 
devices a current 
requirement when 
compounding 
hazardous drugs in a 
Class II Type A2 
cabinet in a non-
negative pressure 
room?  
Will there be a 
requirement for 
compounding in a 
negative pressure 
room?   

Yes, closed system transfer devices are required 
when compounding hazardous drugs in a Class II 
Type A2 cabinet in a non-negative pressure 
room. 
 
If the organization does a low volume of 
compounding of hazardous medications it would 
be acceptable for the organization to use a CSTD 
in a non-negative pressure room based on USP 
Chapter <797>.  Optimally, all hazardous 
medications should be compounded in a hood 
that is 100% vented to the outside.   

 

25 Can you explain the 
master formulary 
record requirement? 

This requirement is for nonsterile compounding, 
and is based on USP Chapter <795> at: 
XI. Compounding Documentation.   
Because we are not reviewing nonsterile 
compounding for the MI organizations on the 
first reviews, it does not apply to the initial 
reviews.  For your information, it is addressed at 
MDCN.07, EP5.  
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26 At the MI training, 
someone mentioned 
that we need to have a 
signed Hazardous 
Drug Risk 
Acknowledgement for 
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room air quality is 
consistently 
maintaining an ISO 
Class 7 environment.  
We are also in the 
process of building a 
new facility, so I need 
to determine how 
much renovation 
needs to occur in our 
existing facility which 
we are expected to 
vacate in 2018. 

ne[(typef bui exa)-4(s shouldjat9-ideriche )Tr or note 


